----------------------------

Musikklivets historie

Av Henry Buraas

Ett lite utsnitt av ett mangeartet musikkliv i Fet, fra det første kor i 1860 og fram til kor, korps og musikkskoler i dag.

Det første sangkor en kjenner til i Fet, blev stiftet i Gansdalen omkring 1860. Det eneste man kjenner til om dette koret er navnet på en av medlemmene, nemlig Andreas Skinnerud.

K. C. Foss var en pioner og en foregangsmann når det gjaldt musikklivet i Gansdalen, han stiftet i 1895 er kor, og drev som dirigent fram til 1923. Senere har hans sønn Einar Foss fortsatt i samme spor, fra han begynte som dirigent i 1925 og til han avsluttet i 1976, en imponerende innsats.

Det første koret en kjenner til i Fetsund, blev stiftet omkring 1896, med lærer L. Barkenes som dirigent.

Omtrent samtidig hadde lærer Svarthoel ett kor som var tilsluttet Ungdomsforeningen, dette koret blev oppløst i 1903, men kom senere i gang igjen med lærer og organist Johan Grimeland. Grimeland var også den første dirigent for Fetsund Mannskor, og viste ellers stor forståelse for verdien av sang og musikk ved sin undervisning i skolen.

Fra det første koret i 1860 og fram til i dag har det vært i alt 24 kor i virksomhet i Fet.

Fet Orkesterforening var i virksomhet fra 1928 til 944, og fra 1958 til 1966. Hans Kvebæk var dirigent fram til 1937 og utførte et stort arbeid for Fet Orkesterforening.

Det eldste musikkorpset i Fet kan dokumenteres tilbake til 1864, og dette korpset er på et gammelt fotografi fra 17. mai 1864 avbildet sammen med Fet Skydeforening. Bildet er tatt på Tønnerud gård i Gansdalen.

Om dette korpset og alle andre korps i Gansdalen, er det Reidar Utsikt som har samlet verdifulle opplysninger og bilder.

I Nerdrumsområdet var det omkring århundreskiftet et musikkorps i virksomhet, de underholdt og spilte til dans rundt omkring i stuene, på den tiden var det ingen lokaler i området.

I 1904 blev den kjente og populære Øen Musikkforening (Øiamusikken) stiftet. Petter Berntsen var en aktiv og utrettelig dirigent gjennem alle år, helt til Øiamusikken blev oppløst i 1926. Petter Berntsen var også den første dirigent for Fet Guttemusikk, og gjorde her en stor innsats gjennem mange år.

En av de som førte Guttemusikken videre, og som gjennem sin virksomhet i musikklivet har satt spor efter seg var Søren Kvebæk. Han var også formann i Fellesutvalget for Sang og Musikk i Fet når Fet Musikkskole blev satt i virksomhet.

I Åkrene var det fra 1907 og frem til 1915 et hornorkester som en hjemvendt norskamerikaner ved navn Ole Rud startet og dirigerte, han bodde i et hus ved Tretjernet innenfor Asak, navnet på musikken var Rudmusikken. Musikken blev oppløst i 1915.

Våren 1917 blev et nytt hornorkester startet opp i Åkrene, med Martinius Kjenn som dirigent. Orkesteret fikk navnet Kjennmusikken, og holdt det gående til 1920, da det blev oppløst.

I 1933 blev enda et hornorkester startet i Åkrene, denne gang med Harald Berg som dirigent de første 3 år, senere overtok Hans Karattum taktstokken. Åkrene Musikken som den kaltes blev oppløst i 1939.

Det er Jens Albertsen som har samlet opplysninger om musikklivet i Åkrene.

Fra 1864 og fram til i dag har det så vidt vites vært 18 korps i virksomhet i Fet.

Av dansemusikere har vi de første navn fra 1824, og det var en fiolinist ved navn Wexsel Hvalsengen.

Senere har det vært både enkeltpersoner og sammenslutninger i stort antall som har sørget for dansemusikken til enhver tid.

De kor og korps vi har i virksomhet i Fet i dag er Dalen Musikklag, Dalen Skolemusikk, Fet Musikklag, Fet Jente- og Guttekorps, Hovinhøgda Skoles Pikekor, Fet Bygdekor og Musikkskolens Strykeorkester.

Siden organisten i Fet blev ansatt i hel stilling, har han i virksomhet i alt 3 kor innenfor kirken.

Fellesutvalget for Sang og Musikk i Fet, blev stiftet i 1949 og har som oppgave og tilrettelegge og ivareta musikklivets interesser i Fet. Utvalget har vært et nødvendig og nyttig innslag i musikklivet i bygda.

I 1963 fikk vi som en av de første i landet, Fet Musikkskole, som med sin virksomhet nok vil sette spor etter seg i framtida.

Rolf Ursin har helt fra starten stått som daglig leder av skolen og er fremdeles i aktivitet som sådan.

Fet kommune som helt siden 1946 har ydet bidrag til musikklivet i Fet, har virkelig gjort en innsats for denne viktige del av vårt kulturliv.

Mye verdifullt stoff er gått tapt av den gamle del av vår musikkhistorie, på grunn av at kildematerialet ikke er tatt vare på.

Jeg vil herved rette en oppfordring til alle foreninger! Ta godt vare på fotografier og protokoller, som i framtida kan bli historie.

Fetsund, 28. mai 1980. Henry Buraas


Oppdatert 6. april 1999 Lokalhistorisk Ressurssenter Fet