England og Danelagen

Da halve England tilhørte vikingene

Skrevet for The Viking Network av Barrie Markham  Rhodes

Selv om Danelagen ble brakt tilbake under engelsk kontroll i løpet av 50 år, fortsatte den skandinaviske kulturelle innflytelse å være viktig her i mange generasjoner. Selv i dag er det spor som viser at dette området er forskjellig fra resten av England.

Danelagen

Som en del av fredsavtalen i Wedmore ble en grense trukket tvers over England fra London til Mersey. Sør for denne linjen gjaldt engelske lover og regler, og ble styrt av kongen av Wessex. Områdene nord og øst for denne linjen var under vikingenes kontroll, og der gjaldt de skandinaviske lover og regler. Denne vikingdelen av England ble kjent som Danelagen. Idag refererer noen historikere til Danelagen som ‘det skandinaviske England’.

Mange krigere fra vikingehærene slo seg ned i Danelagen. Fremfor å dra rundt å plyndre, begynte de å livnære seg selv ved å drive landbruk og handel.

Vikingene tok kontroll over engelske småbyer og gods innenfor Danelagen. De etablerte også ofte nye gårder og landsbyer. Det kan vi se av navnene de gav disse nye stedene. De forandret også ofte navn på eksisterende engelske gårder og landsbyer.

Gårder og bysamfunn trengte både menn og kvinner, så vikingene måtte ha funnet seg koner blandt lokalbefolkningen. Befolkningen innenfor Danelagen kom raskt til å se på seg selv mer som vikinger enn som engelskmenn.

Etterkommerne etter Alfred den Store så på Danelagen som ‘vikingsk’, og fortsatte anstrengelsene med å få området tilbake under engelsk kontroll. Da dette omsider var gjennomført, hadde imidlertid vikingene satt sitt varige preg på befolkningen, språk, handel og administrasjon i Danelagen som vi kan se spor av også i dag.

This post is also available in: Engelsk

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.