Vikingskip

“De havgående landgangsbåtene”

Det var to typer vikingeskip: Knorren som var laget for å kunne transportere varer av forskjellige slag og Langskipet som var laget for å seile raskt og dermed egnet seg til krigsskip .

Knórren

Knórren var vikingenes lastebåt og handelsskip. Den var robust, solid og bredere en langskipet. Den kunne føre både mannskap, dyr og last og utgjorde hovedtyngden av vikingenes skipsflåte.

Langskipet

[Longship]Langskipet var et fullblods krigsskip. Det var vanligvis ca 25 meter langt. Langs relingen var det boret hull for årene, og masten midtskips hadde et stort firkantet seil. Dette ga skipet hurtighet og gjorde det enkelt å manøvrere. Samtidig stakk det ikke dypt i vannet og gjorde det lett for vikingene å ta seg inn langs også grunne elver. Langskipet trengte ingen havner. Det kunne settes i land der det var ønskelig.

Hvordan seilte vikingene?

[Tents]Vikingene satte seil om morgenen når vind og tidevann var gunstig. De seilte hele dagen langs kysten. Om kvelden la de til land, satte opp telt, kokte mat og la seg til å sove.

Neste morgen satte de seil… osv, til de nådde målet Dette var den vanlige måte å seile på for vikingene. Av og til seilte de i dagevis over åpne havstykker, mens andre ganger seilte de langs elver og måtte trekke skipene over land forbi fossefall eller fra en elv til en annen.

Ombord i skipet hadde hver mann sin skipskiste hvor han hadde sine eiendeler. Når de rodde skipet ble skipskisten brukt som sitteplass.

This post is also available in: Engelsk

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.