Istanbul – “Miklagard”

Miklagard (Den store byen)
Bysants – Konstantinopel – Istanbul

Enorme bymurer både mot land og sjøsiden, møtte vikingene da de seilte inn mot Konstantinopel og la til ved havnen i Det Gyldne Horn. Byen var den største vikingene kjente til og de kalte den Miklagard.

De store rikdommene i byen snart gjorde den til et fristende bytte for nordboerne, men størrelsen gjorde at vikingene snart heller gikk i tjeneste hos keiseren. Han opprettet også en egen vikingegarde – kjent som Væringene eller Varjagerne.  Den mest kjente høvding for denne garden var Harald Hardråde.

Bymurene

Miklagards bymur var 7 km lang med tre parallelle murer. Den innerste var 12 meter høy. Det var 100, atten meter høye tårn langs muren. På yttersiden var det vollgraver. Det var flere kilometer med murer også mot sjøsiden og en tung jernlenke sperret Konstantinopels havn – Det Gyldne Horn. Murene beskyttet byen mot inntrengere i 800 år før Konstantinopel 13. april 1204 første gang ble erobret av “korsfarere” under det 4. korstog.

Selve byen

Inne i byen med flere hundre tusen innbyggere, dominerte Hippodromen med plass til 100 000 tilskuere. Den var det østromerske rikets seremoni- og festplass. Herfra proklamerte keiseren sine beslutninger og forordninger. Over inngangen var det plasert 4 hester i bronse som fortalte hva Hippodromen egentlig var bygget for, hesteveddeløp.

Like ved, lå verdens største kirkebygning, Hagia Sofia – Den hellige visdoms kirke. Den sto ferdig i år 537 og var dermed ganske ny da vikingene kom dit. Vi vet at vikingene besøkte den, for på en av søylene oppe på galleriet, kan man fortsatt lese “Halvdan var her”, innrisset med runer i marmoren. Halvdan var sikkert imponert når han kikket opp mot den enorme kuppelen som raget 56 meter over bakken, selv om han ikke skjønte så mye av seremoniene som foregikk nede på kirkegulvet.

I senatsbygningen var det plass til 2000 senatorer og sammen med prakten i det keiserlige palass, var det ikke underlig at vikingene omtalte byen som Miklagard – Den store byen.

I år 860 slår vikingene til

Byens rikdommer kunne ikke vikingene motstå. Og i 860 plyndret de i Konstantinopel for første gang. Da hugget de ned alle som kom i veien for dem, satte fyr på hus og kirker, plyndret og ranet. Keiseren måtte ut med noe gull, slik at borgerne i byen skulle få fred.

Senere måtte keiseren i mange år betale vikingene store summer for å unngå ny plyndring. Men han stolte ikke helt på dem likevel. Skulle de handle i byen, måtte de gå inn gjennom en bestemt port, fulgt av keiserens menn. Våpnene måtte de legge fra seg utenfor bymuren, og vikingene skulle ikke være flere enn femti av gangen.

Vikingene i keiserens tjeneste

Keiserens rike strakte seg over store deler av Balkan og Lilleasia. Det var stadig uroligheter i og omkring riket og keiseren hadde stadig behov for gode soldater. Det ble vanlig for nordboere å dra til Konstantinopel for å gå i tjeneste som leiesoldater. De som overlevde kunne reise hjem med lommene fulle av gull, ble det sagt.

Væringene – Varjagerne

I år 980 fikk keiser Basil II en uvanlig gave av Tzar Vladimir (Valdemar) av Rusland. Han fikk en hær med 6 000 skandinavisk-russiske vikinger.

Keiseren innlemmet dem i sin hær som en egen avdeling. Den ble kjent som “Den økse-bærende garde” – etter de enorme tobladede øksene de brukte i kamp. Denne avdelingen kjenner ettertiden som Væringene – de edsvorne. De ble de best betalte av hele keiserdømmets tropper. Så godt betalt at man måtte bestikke de riktige menneskene for å komme med.

Væringene fikk også selv beholde det byttet de klarte å røve med seg fra slagmarken og byer de erobret, og hver gang en keiser døde, hadde de krav på “polutasvarv” (palassplyndring). Da for de gjennom palassene i hovedstaden og grep tak i alle de skatter og kostbarheter de klarte å bære. Etter 1066 sluttet mange saxere fra England seg til garden. Nordboere var i keiserens tjeneste i over 300 år.

Byens historie

Bysants

 • Byzantium grunnlagt av grekere på 600-tallet f.kr ved innseilingen til Bosporus og Svartehavet.
 • År 73 e.kr ble Byzantium innlemmet i Romerriket
 • Ca år 200 ble Hippodromen anlagt som kopi av Circus Maximus i Roma. Den var 380 190 meter og rommet 100 000 tilskuere

Konstantinopel

 • Grunnlagt år 324 av keiser Konstantin
 • Byen brant i år 532
 • Det første angrep av vikinger i år 860
 • I år 980 opprettet keiser Basil II en egen vikinggarde.
 • Erobret første gang av korsfarere i 1204. De styrte byen frem til 1261. Byen kom seg aldri helt etter dette.
 • Sultan Mehmet II, herskeren i det Ottomanske rike, erobret byen i 1453
 • Byen var hovedstad til 1923.

Istanbul

 • Konstantinopel skiftet navn til Istanbul i 1930

This post is also available in: Engelsk

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.