Klær

Ull og lin

Vikingene brukte som de fleste andre i Europa mest ull til sine klær. De tok med med seg sauer til Island og øyene de slo seg ned på i Atlanterhavet. Sauen ga dem både kjøtt og ull. Færøyene (Fåreøyene) fikk til og med sitt navn etter sauen. Ullen ble spunnet og vevet av kvinnene. De farvet også tøyet med naturfarver i bl. a. rødt, grønt, brunt gult og blått.

Lin ble også dyrket til bruk for klær. Vi kan fortsatt finne stedsnavn fra vikingetiden som “Linåker” i Skandinavia.

Hvordan var de kledt?

Mannen

Først hadde han på seg en lang ullskjorte. Så en bukse eller brok som ble holdt oppe med et rep eller seler. Over dette hadde han en langærmet trøye eller vams med et belte rubdt livet. På bena hadde han ullsokker og myke skinnsko eller skinnstøvler. Når han var i kamp ville han også bruke hjelm og ringbrynje som beskyttelse.

 

Kvinnen

Kvinnen hadde lang linkjole som underkjole. Den kunne være slett eller med folder. Over denne hadde hun en overkjole eller forkle som ble holdt oppe med spenner eller et kjede. Over dette kunne hun ha et sjal. På bena hadde hun ullstrømper og myke skinnsko.

Både menn og kvinner brukte luer av ull eller pelsluer og kapper om vinteren. Kappen ble festet med en spenne på skulderen.

This post is also available in: Engelsk

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.