Livet i vikingtidens Jorvik (York) 2

Hva innbyggerne hadde å spise og drikke

Funn tyder på at innbyggerne i Jorvik spiste godt og var sjelden utsatt for noen 'hungrsmåned' mot slutten av vinteren. Kjøttet de spiste kom hovedsakelig fra husdyr. Det var oksekjøtt, svinekjøtt, fåre- og lammekjøtt, kylling og gås. De spiste også av og til vilt (mest rådyr og hare og fugl fra heiene, skogen og vadefugler). Fisk stod også på menyen for byfolket i Jorvik, Det var både ferskvannsfisk og fisk fra havet, selv om saltvannsfisk nok ble vanlig først på 1000-tallet. De spiste også skalldyr. Brød ble bakt av hvete, bygg og rug. Havre ble brukt til både brød og kaker.

Oat- (havre) cakes ble fortsatt bakt og kalt 'havercakes' eller 'haverbread' i Yorkshire helt til begynnelsen av det 20. århundre. Ordet kommer fra det norrøne ordet 'hafre'. Av og til ble korn bløtet i melk eller en blanding av melk og vann for å gjøre kornene myke. Blandingen ble så kokt til grøt. Nøtter som hasselnøtter og valnøtter var også en del av menyen. Mange av grønnsakene de brukte er kjente også for oss i dag. De brukte purre, gulerøtter, erter, bønner, pastinakk, rødbeter og kål av forskjellige typer. De hadde også frukt og bær som plommer, kirsebær, slåpebær, epler, bjørnebær, bringebær, blåbringebær, hyllebær, hagtornbær og rognebær. Honning var det eneste de hadde som søtningsstoff og det ble også gjæret for å lage mjød. Rester av humle er funnet i Jorvikutgravningene og beviser at de brygget øl i byen...

Som i andre byer kom det meste av maten fra området omkring. Selv om bybeboerne holdt noen høns og kanskje enkelte en gris var de vanligvis for opptatt med sitt eget arbeide eller hadde for dårlig plass til å dyrke mat selv.

Fra det rike åkerlandet i 'the Vale of York' fikk de det de trengte og byen var et sikkert og godt marked for bøndene omkring.

- 14. august 2004 -