Om denne ordboken

Det må fortsatt ofte brukes begreper som 'usikkert' og 'mulig forklaring' når det gjelder språkvitenskapliglig historie, og at det finnes mange tilfeller hvor ekspertene ikke alltid er enige. Vi har derfor forsøkt å unngå å være for dogmatiske og omtaler våre forklaringer som 'mulig forklaring' eller 'basert på den best tilgjengelige kunnskap'.

Det talte norrøne og gammelengelske språk var nær beslektet (spesielt før den franske innflytelse gjorde seg gjeldende i England etter 1066), fordi begge språk har en felles opprinnelse. Dette betyr at vi ikke alltid kan være sikre på om et ord kom til moderne engelsk via norrønt, gammelengelsk eller på annen måte fra det felles germanske opphav.

Det engelske ordet 'droll', ser f. eks. ut til å ha fulgt en noe snirklete vei fra skandinavisk via hollandsk og fransk til engelsk! Videre har også skandinaviske ord kommet inn i engelsk etter vikingtidens slutt.

Mange ord i vår ordbok vil derfor ha beslektede ord i andre germanske språk som tysk og hollandsk. Vi påstår ikke at alle ord i vår ordliste nødvendigvis kom til engelsk direkte fra norrønt eller … "….kom fra vikingene". Mange av ordene vil allerede ha forekommet i i gammelengelsk og kanskje bare ha fått en liten vri på uttalen og/eller stavemåten ved en norrøn påvirkning. Ordboken er etymologisk bare i den betydningen at den tilbyr et 'vindu' til en felles språklig arv ved å påpeke likheter, koblinger og forbindelser, heller enn å påberope seg å vite hvert ords opprinnelse.

Grunnen til at vi gjør dette er at mange av ordene som finnes her i ordboken ville ha vært kjente og brukt (om enn av og til i en noe annen form) også av vikingene som slo seg ned i land utenfor Norden.

Med disse forbehold håper vi at besøkende på The Viking Network Web vil finne mye av interesse på disse 'språklige historiesidene' og at det vil stimulere til økt interesse for språk generelt.

For de som snakker andre germanske språk enn engelsk og de skandinaviske, håper vi at det også vil finnes noe av interesse ved at de kan søke etter beslektede former for noen av ordene i sitt eget morsmål.

Videre lesning:

  • McCrum R., Cran, W., and MacNeil, R. (1986) The Story of English. London: Faber and Faber.
  • Skeat, W.W. (1993) Concise Dictionary of English Etymology. Ware, Hertfordshire: Wordsworth Editions Ltd.
  • Stedsnavn i England
  • Norrøne ord i moderne engelsk
 
 
- 14. august 2004 -