Vikingene møter kristendommen

Olav Trygvason kom sommeren 995 fra England med mange skip og menn. Han kom for å kreve sin rett til den norske trone og for å innføre kristendommen. Han gikk i land på øya Moster på vestkysten av Norge. Med seg hadde han den engelske biskopen Grimkjell og flere engelske prester. På Moster ble det året den første offisielle gudstjeneste i Norge holdt og 35 år senere var Norge et kristent land.

Er dette hele historien?

Danskene hadde alt lenge før år 995 kjent til kristendommen. I Hedeby hadde kristne og dyrkere av Odin og Tor lenge bodd side ved side. De kristne hadde sitt kors. De hedenske vikingene brukte Tors hammer som sitt symbol. I Hedeby kunne man kjøpe begge deler hos gullsmeden.

Svenskene reiste langs de russiske elver ned til Miklagard. I Hagia Sophia kan man fortsatt lese rune-graffiti.

Nordmennene hadde møtt “kors-menn” da de gikk i land i England og Irland. Mange skandinaver slo seg ned i Storbritannia. Fortsatt kan man finne gravstøtter i England med både Tors hammer og korset meislet inn. I denne overgangstiden var det nok mange vikinger som var usikre og ikke ville ta noen sjanser.

På vestkysten av Norge finnes det 60 steinkors fra før år 995. De er av en type som ikke er finnet andre steder utenfor Storbritannia og Irland.

Disse eksemplene kan kanskje fortelle noe om hvorfor overgangen til kristendommen skjedde så raskt i Skandinavia. Den nye tro var alt godt kjent. Olav Haraldsons saga er også et godt eksempel på det raske trosskiftet. Som tenåring og dyrker av Odin og Tor ble han gitt skip og mannskap for å dra i viking. Han er fra denne tiden mest kjent for å ha revet ned London Bridge. Han døde noen år senere i slaget ved Stiklestad ved Trondheim. Der kjempet han mot lokale hedninger i et forsøk på å innføre kristendommen i Norge. Noe senere ble han kanonisert av kirken og fikk navnet St Olav. Det finnes fortsatt St Olavskirker i Skandinavia, England og Skottland.

Hva skjedde med den gamle tro (Forn Siðr)?

Den hedenske “jul” ble til en kristen høytid, men navnet ble “jul” ble beholdt. Fruktbarhetsritene i forbindelse med såtiden om våren ble omgjort til kristne velsingnelser, men i mange århundrer fortsatte førkristne ritualer å bli brukt av bønder i Skandinavia. Den førkristne husguden eller gårdsnissen (tomten) forenet seg med St Nicholaus og er i dag den moderne julenissen eller jultomten.

Hva skjedde med Odin, Tor og de andre gudene?

Du nevner dem selv hver gang du sier Tirsdag, Onsdag, Torsdag eller Fredag!

 

This post is also available in: Engelsk

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.