Gan skole på Sand

Den lave bygningen ( fra ca. 1860)
var den opprinnelige skolen

Hentet fra Fet Menighetsblad nr. 4 1999

Undervisningen ved de tallrike klostrene i katolsk tid falt fullstendig sammen i 1537 da kongen tok eiendommene og deres store formuer. Her kom uttrykket "den sorte middelalder". Kongelige forordninger om faste skoler hadde man nok av, men midlene hadde ikke kongen da disse ble brukt til personlige formål.

Konfirmasjonsloven av 1739 ble gjennomført da det ikke belastet staten.

Halvannet millenium år passerte før Gansdalens forfedre gravlagt på Tøllernfeltet fikk egen grendeskole som også var Fets første bygget spesielt for formålet. Det var skoleloven av 1860 som påtvang kommunen til bygging av skoler. Brukseier Westye Egeberg bekostet skolen som da avløste omgangskolen etter 100 års bestående.

Bygget lå ved siden av den kontinentale pilegrimsveien (Olavsleden), på Sandsmoen i Gansdalen, med en skolestue og lærerbolig i 1.etg, i 2. etg. var det to store rom. Noen år senere kom det opp en sidebygning i tømmer, og der hvor denne sto ble den nye Gan skole bygget i 1918, også betalt av Westye Egeberg. Den ovennevnte sidebygning ble rullet på tømmer nordover, og har fått navnet nordre Sand, og tilhører i dag Jørgen Haugen.

Gan skole var en 7-årig folkeskole frem til sommeren 1948. Fra da av huset skolen Fet Framhaldsskole med elver også fra Enebakkneset. Skoleskyssen staret i Fet i 1948 med Harald Sofsruds sin lille buss og var gratis. Under krigen hadde man bilde av Quisling på veggen i de to klasseværelsene.

En gang i året kom skoletannlegen, frk. Langbakk, med sitt tannlegeutstyr til skolen hvor hun hadde behandlingen i et eget rom i 2. etg.

Dr. Muri sjekket høyde og vekt, samt ga de nødvendige sprøyter hver sommer. Dr. Muri elsket hvite bukser og sto på hendene på rekkverket i 2. etg. som oppvisning for 17. mai toget i Fetsund.

Selve lekeplassen Sandsmoen hadde mange gamle furutrær som nå er fredet.

Da Hovinhøgda skole sto ferdig, flyttet Fet Framhaldsskole dit, og Gan skole ble stående tom. En klausul fra Westye Egebergs tid sa at eiendommen Sand skulle gå tilbake til Gan gård hvis skolen opphørte. Dette ble ordnet etter at Asbjørn Braaten overtok Gan.

Den tidligere skole har i dag 4 leiligheter og eies av Fet kommune. En tidligere elev ved skolen, Reidar Holtedal, ble lærer og virket i mange år. Han fikk satt ut kreps i sjøer og elver i Fet og kunne nesten konkurrere med krepsekommunen Aurskog-Høland. Han fikk også fart på honningproduksjonen. Lærerinnen, Olga Foss ,giftet seg og ble hele livet igjennom knyttet til skolen og Gansdalen.

Fet Historielag

Eilert Gangnæs


Oppdatert 1. januar 2000 Lokalhistorisk Ressurssenter Fet