Veiarbeidet i Fet i 1688

Denne artikkelen forteller oss hvordan pliktarbeidet fungerte i praksis.

En ansøkning

For Eders Høye Exellense forårsakes vi fattige almue av Fet prestegjeld vemodig at andrage, fordi K.M.s foged Jens Pedersen Holst i går på Kirkebakken med generalveismesterens brev (i hånden) lot tilsige at vi skulle møte i dag på Gjelleråsen, med 5 dagers kost og behørige materialer for at arbeide på veien. Men da vi fattige folk har nok med vår egen tyngsel i vårt eget sogn, da det går 4 landeveier gjennom bygda nemlig: Landeveien fra Opplandene som går til Fredrikstad og strekker seg på den vestre side av Øyeren, gjennem Enebakk sogn og over Onstad sund. Også likeså på den Østre side av Øyeren over Maristigen som er den mest besværlige vei man vet om her i traktene. Dessuten har vi landeveien fra Christiania til festningen Bassmoen som går 2 mil over skog og fjell - Fetstigen kaldet - til Høland sogn. Likeså er det en annen vei fra Christiania til Blaker festning, en mil.

Foruten dette så er en del av oss som bor ved vannet, pålagt øvrigheten at vi må holde båter for de reisende over det store vann, Øyeren, så vi må skysse 3 mil i hver skyssing til Mørkfossen som vi ingen lønn får for. Lønn får de derimot andre steder hvor kongsbåter holdes, hvilket er oss fattige folk til stor tyngsel, især siden festningene Bassmoen og Blaker er anlagte. Og hvis den høye øvrighet ikke vil se dette forandret, da vil det visselig forårsake vår ruin og fordervelse. Der derfor om forskånsel fra veiarbeidet over Gjelleråsen, fordi det er så langt fraliggende og aldri har vi våres vei der.

Men det er andre sogn som ligger nærmere, så som Nannestad og Gjerdrum og flere sogn hvor ingen alminnelig vei falder igjennem, og som alltid sommer og vinter nyter deres vei over Gjelleråsen, og som ligger beleiligere til enn oss. -

Vi har befullmektiget Dannemand Christen Blegen og Joen Tallaksen Svindal på samtlige våres veine dette brev at overlevere - og en nådig resulution til våres forskånsel avvente.

Christiania 21 may 1688

Christen Blegen
Joen Tallaksen Svindal

Svar: "Suplikantene kan i dette tilfelle ikke forskånes."

Og så måtte almuen i Fet fortsette å reise til Gjelleråsen på veiarbeidet, enda de brukte byveien over Tuen og Vestersund og den bratte Rælingsåsen når de skulle til byen.

Kilde: Artikkel i Fet Menighetsblad nr. 6 - 1970, av Olav Tveter


Oppdatert 20. august 1999 Lokalhistorisk Ressurssenter Fet