Sangkoret Harmonien 1924 til 1938


Sangkoret Harmonien blev stiftet omkring 1924, med Kalmar Tomt som dirigent. Kalmar Tomt var en dyktig fiolinist, som sammen med sin bror Harald Tomt spilte piano, bidro mye til underholdninger i forbindelse med korets arrangementer.

Koret hadde de første årene mange medlemmer og var meget aktive. Koret var tilsluttet Indre Akershus Sangerlag og deltok hvert år i Sangerlagets stevner.

Koret gjestet ofte Fet Pleiehjem hvor de sang for de gamle, og like før jul møtte koret opp flere år på rad og sang, korets medlemmer hadde da gjerne med seg en liten present til de gamle. og det var tydelig noget de gledet seg over i deres tilværelse. Ellers deltok koret ofte med underholdning ved basarer og andre tilstelninger i bygda.

Fra 1927 overtar Henry Buraas koret og dirigerer dette så lenge de var i virksomhet.

I 1928 medvirket koret ved det store sangerstevnet på Nerdrum, hvor i alt 9 kor deltok.

29. juli 1930 deltok koret i 900-års jubileet efter Olav den Hellige i Fet kirke. Koret og presten sang her en Antifoni (vekselsang mellem prest og kor) efter den gamle Olsokmesse. Koret deltok også i Rælingen kirke i samme anledning.

I 1933 arrangerte koret konsert i Fet kirke, hvor koret blev assistert av organist Grimeland på orgel og Henry Buraas spilte fiolin.

I 1934 hadde Indre Akershus Sangerlag bestått i 10 år og koret arrangerte jubileumsstevnet i Fetsund, hvor det var konsert i Fet kirke.

Efter konserten marsjerte sangerne til Fet Herredshus, hvor det serveres middag og hvor det senere blev avholdt friluftkonsert.

I 1935 deltar korert i sitt siste sangerstevne på Setskog. Omkring 1938 begynte interessen blant medlemmene å avta og tilslutningen blev da så liten at man fant det var riktig å innstille indtil videre. Koret hadde da vært i virksomhet i 14 år.

Disse opplysninger er fremkommet efter tidligere opptegnelser, efter gamle program og efter egen hukommelse.


Oppdatert 1. mars 1999 Lokalhistorisk Ressurssenter Fet