Petter Haugen


En musiker som i seg selv ble en institusjon var åkringen Petter Haugen. Han var sønn til bygdespillemannen Karl Haugen og begynte allerede som smågutt å spille til dans. Dette fortsatte han med til bare noen år før sin død i 1973. Han spilte vesentlig alene til underholdning og dans, bortsett fra en tid i 1920 årene da det var meget populært å ha trekkspillduo. Han spilte da en del sammen med Leif Åsen og senere sammen med sin svoger, Lars Nilsen, som spilte både trekkspill og fiolin. I 1941 da det ble forbudt å arrangere offentlig dans, etablerte han sammen med noen andre dansebanen på Hestebråten, en slette like ved delet til Skedsmo ved den tidligere kampplass og bygdeborgen Rudskulen, en fjelltopp mellem Torgenrud i Skedsmo og Skauen/Ødegård i Åkrene. Her på Hestebråten ble det arrangert illegale dansefester under hele krigen med besøkende gjester fra hele Romerike og helt fra Oslo. På disse festene spilte Petter Haugen alene, det kunne være opp til 150 - 200 danseglade mennesker tilstede. Den siste festen ble arrangert høsten 1944, våren 1945 ble det bygget et dansegulv der, men dette var ikke tatt i bruk da freden kom i mai 1945. Hestebråten ble dermed i omtale "stedet der man danset på grasbakken under krigen". Etter krigen fortsatte Petter Hugen å spille, bl. a. et par år sammen med Åge Albertsen og deretter igjen vesentlig alene inntil han ga seg i slutten av 1960 årene.

Jens Albertsen forteller.

Under konflikten med Fetsund Lenser i 1908 var det sympatiaksjoner fra arbeidere rundt omkring. Det blev i den anledning arrangert en marsj fra Strømmen og Lillestrøm, med Musikkforeningen Konkordia og Strømmen Musikkforening i spissen til lesene ved Leirtangen, og derfra til Arbeidern (Krigen), toget gikk gjennem Lillestrøm.

Jens Albertsen forteller videre at han har en gammel notebok som Ole Bergerud har skrevet dansemelodier i. Videre forteller han at Karl Enga (Haugen) spilte 2 raders trekkspill til dans. Han hadde også anskaffet seg en fonograf som han sveivet opp for ungene. Dette var omkring århundreskiftet. Karl Enga Haugen var far til nevnte Petter Haugen.

Jens Albertsen er kilde til opplysninger om musikk fra Åkrene.

Opplysninger om Åkrene musikken er ordrett nedskrevet efter Jens Albertsens skriv.


Oppdatert 1. mars 1999 Lokalhistorisk Ressurssenter Fet