Fet Orkesterforening, 1926 - 1944


Fet Orkesterforening blev stiftet den 1. august 1926 og var så vidt vites den første organiserte orkesterforening i Fet.

Det første styret bestod av følgende:

Søren Kvebæk - formann
Henry Buraas - varaformann
Helge Bakke - kasserer
Karl Jensen Løkka - varamann til styret
Kalmar Tomt og Harald Tomt - revisorer

Den første dirigenten var Hans Kvebæk, han dirigerte orkesteret fram til 1937 og utførte et meget godt arbeid, blant ved å arrangere mange musikkstykker for Orkesteret.

Fra 1937 blev Henry Buraas valgt til dirigent og han ledet orkesteret fra til 1943, bortsett fra en kort periode hvor Sevald Kristiansen dirigerte.

Medlemmer i orkesteret i 1926 var følgende:

Karl Jensen Løkka    Per Svenungsen
Harald O. Berg  Erling Lunner
Henry Buraas  Arvid Berntsen
Sverre Olsen  Arild Torgersen
Alf Grønvold  Søren Kvebæk
Hans Kvebæk  Thorleif Hermansen
Ivar Buraas  Martin Utsigt

Dette orkesteret mottok aldri nogen form for offentlig støtte, bortsett fra gratis leie av øvelseslokale en kort tid på Nerdrum.

Orkesteret samarbeidet med Fetsund Mannskor, sangkoret Harmonien og senere med Fet Ungdomslags Sangkor. Det blev arrangert flere underholdninger sammen med disse, ellers var det kirken og ungdomslokalene hvor konserter og underholdninger blev arrangert.

I 1939 arrangertes en konsert sammen med Fet Ungdomslags Sangkor på ungdomslokalet, med den kjente operasanger Erling Krogh og fiolinisten Kåre Fuglesang som solister. Det blev her framført flere nummer for kor, solo og orkester, og det hele blev populært.

I 1940 deltok orkesteret sammen med Fet Ungdomslags Sangkor i en festgudstjeneste i Fet kirke i anledning av kirkens 50 års jubileum.

I 1944 holdtes igjen en konsert på ungdomslokalet, med Fet Ungdomslags Sangkor og orkesteret, også da med operasanger Erling Krogh som solist. De norske folketoner var forståelig nok populære på den tiden og man benyttet seg mest mulig av disse på repertoarene, noget som ikke alltid var populært hos regjerende herrefolk den tiden.

Efter denne konserten var imidlertid interessen for nedadgående og orkesteret innstilte sin virksomhet i 1944.

Samtlige utøvere i orkesteret var rene amatører, repertoaret og prestasjoner måtte ta hensyn til dette. Interessen var alltid til stede for å få så god framførelse som mulig, og å framføre mest mulig verdifull musikk.

De forskjellige instrumenter i orkesteret besto av fioliner, cello, kontrabass, fløite, klarinett, obo, saksofon, piano og en del messinginstrumenter.

Disse opptegnelser er hentet fra orkesterets protokoller.

Fet Orkesterforening, 1958 - 1966

Fet Orkesterforening gjenoppstår den 9. mai 1958. Det første styret blev valgt, og disse var:

Kåre Thoresen - formann
Sverre Olsen - kasserer
Arild Torgersen - nestformann
Odd Martinsen - sekretær
Harald Berg - styremedlem
Ola Holum - varamann
Thorleif Hermansen og Kopperud - revisorer

Henry Buraas blev antatt som dirigent. Orkesteret blev samme år tilsluttet Fellesutvalget for sang og musikk i Fet.

I 1959 blev det innledet et meget godt samarbeid med Buraas Sangkor og Dalen Ungdomslags Sangkor.

I mai 1959 deltok orkesteret sammen med ovennevnte kor, Fet Jentekor og samtlige musikkforeninger i bygda i et kulturarrangement, hvor kringkastingen var til stede og gjorde opptak.

Hensikten var at det på det tidspunkt skulde foreviges ved opptak på lydbånd og ved opptak på en smalfilm. Film ble tatt opp, og Kringkastingens opptak fra sang og musikklivet blev sendt i forbindelse med "Spill selv uken" i radio i 1959.

Medlemmer av orkesteret pr. 21. september 1959 er følgende:

Marcus Didriksen - fiolin    Erik Whist - klarinett
Arild Torgersen - fiolin Ivar Buraas - saksofon
Sverre Olsen - fiolin Reidar Utsikt - trombone
Trygve Jahr - fiolin Egil Mostue - tuba
Ola Holum - fiolin Kristian Østnes - trompet
Eldbjørg Arnesen - fiolin Arve Pettersen - trommer
Rolf Kaspersen - fiolin Einar Foss - fløite og klarinett
Marit Musum - piano Eilif Olsen - fløite
Kåre Thoresen - obo

Den 13. november 1959 besluttet orkesteret å melde seg ind i Indre Akershus Sangerlag, og var her med i flere sangerstevner med musikkarrangementer for kor og orkester. Indre Akershus Sangerlag var en sammenslutning av kor fra flere bygder, og ved et slikt stevne blev det naturlig med fellessanger, det blev således et stort kor som sammen med orkesteret medvirket.

Dette orkesteret har som det tidligere orkesteret deltatt ved mange arrangementer i kirken, og da sammen med Buraas Sangkor og Dalen Ungdomslags Sangkor, og ellers på lokaler både innen- og utenbygds. Vi kan da nevne flere ganger ved Statens Husflidsskole på Blaker Skanse, en gang i Lillestrøm Høgre Skoles aula og som nevnt ovenfor i Indre Akershus Sangerlags stevner i flere bygder.

Det må sies at Fet Orkesterforening har vært meget aktive, med stadige arrangementer, og har alltid bestrebet seg på å holde så høit nivå som mulig. Her som i det forrige orkester var det bare rene amatører, og programutvalget var selvfølgelig avhengig av dette. På trods av dette må det sies at det har vært mange gode framføringer.

Fra 1960 til 1966 var det stor aktivitet og det stadig i samarbeid med kor. Dette var rike år for musikklivet i Fet.

"Sangens og Musikkens" uke var således fast på programmet hvert år, likeledes "Vi synger og spiller julen inn", og som oftest da i samarbeid med Buraas Sangkor og Dalen Ungdomslags Sangkor i et eller flere fellesnummer.

Det var mange ganger vanskelig å skaffe egnede noter til et slikt amatørorkester, og det var da dirigentens jobb å arrangere enkelte stykker. Det kunne være fra salmer i koralboken til stykker fra orgel eller pianostemmer, eller også fra korstemmer.

I slutten av 1966 blev interessen blant medlemmene sterkt avtagende og den 2. november 1966 blev det besluttet å innstille virksomheten indtil videre. I styremøte den 10. februar 1978, hvor det siste lovlige styre, valgt på årsmøtet den 19. november 1966 var samlet. Disse var:

Henry Ås - formann
Henry Buraas - varaformann
Marit Musum - sekretær
Trygve Jahr - kasserer

Styremedlem Sverre Olsen var avgått ved døden. Styret besluttet her enstemmig å overføre de gjenværende midler, piano, kontrabas, noter og kontanter til Fet musikkskoles Strykeorkester.

I de senere år har forståelsen for sang og musikk fått et gjennombrudd, og det er ikke småsummer som år om annet bevilges til denne så viktige kulturfaktor.

Her står Fet kommune langt frem i rekkene, og resultatet av dette vil sikkert bære frukter i framtiden.

Disse opptegnelser er hentet fra Fet Orkesterforenings protokoller.


Oppdatert 1. mars 1999 Lokalhistorisk Ressurssenter Fet