Fet kirke fra 1890

Kilde: Christie, Sigrid og Håkon. Norges kirker Akershus Bd. 2. Norske minnesmerker. Forlaget land og kirker Oslo 1969.  

"Den ca. 200 aar gamle paa Kirkegaarden staaende Kirke nedtoges i 1889 og en ny Kirke, hvortil tildels benyttedes materialier af den gamle, opførtes paa præstegaardens grund efter tegning af bygmester Schüszler. Denne Kirke indviedes 3de December 1890" heter det i kallsboken.
Iflg. kirkedeptets journal fant innvielsen sted 31. des. Planene for den nye kirken oppnådde kgl. approbasjon 26. aug. 1889 etter at statens bygningsinspektør, ark. Adolph Schirmer, hadde foreslått mindre forandringer av byggmester G. Schülszlers tegninger. Den nye trekirken har kor mot vest og tårn i øst. Koret avsluttes polygonalt og har et lite sakristi og rom for dåpsbarn på hver side med egen inngang. Midt på skipets langvegger er det et polygonalt utbygg i full høyde og med inngang som leder inn til et vindfang under galleriet, som er bygget noe frem i kirken. Tårnet har kvadratisk tårnfot hvis første etasje tjener som våpenhus foran hovedinngangen. Den 8-kantede klokkestuen avdekkes med høy, kobberkledd hjelm, som bærer spir med kule og fløy med årstallet 1890. 

Veggene står på bruddstengrunnmur og er kledd med staffpanel utvendig og innvendig. Den utvendige panelingen avsluttes nedentil mot vannbrett og oppdeles av horisontale, gjennomgående lister i høyde med vindus-sålbenkene og under takstolens utvendige knektavstivning. Skipets langvegger og alle hjørner har strekkfisker. Koret belyses av ett vindu i hver vegg unntatt endeveggen bak altertavlen. Vinduene har midtpost og sprosser av tre; de er høye og slanke og har trekantavdekning. Hver av skipets langvegger har 4 vinduer samt utbyggenes sidevegger ett vindu av samme type, mens utbyggenes endevegg har et lavere og bredere vindu over portalen med samme detaljer. Vinduenes og dørenes innfatninger samt veggenes strekkfisker og lister og takstolens utvendige knekter var opprinnelig malt okerbrune, men nå er alt utvendig treverk hvitmalt. Takene er dekket med skifer. Takstolens sperrer og saksesperrer, som avstives med hanebjelker, hviler på sperreføtter avbundet med vertikalstøtter fra sperrene og strekkjern tvers over kirken. Himlingens staffpanel er kledd under takstolens sperreføtter, saksesperrer og hanebjelker. Koret åpner seg i full bredde mot skipet. Over koråpningens skråttstillede bjelkeavstivning er det gjennombrutt gotiserende utskjæring. 

Interiør 

Prekestol og døpefont på korets sydside, klokkerbenk på nordsiden. Søylebårne gallerier foran utbyggene på skipets langvegger og med orgel ved skipets østvegg (merk kirkens orientering). 

Farver fra 1949 ved Finn Krafft og Kristoffer Eriksen Ganer. Skipets vegger grå med rustrødt brystpanel og strekkfisker. Blågrå himling. I koret okergule vegger med rødbrunt brystpanel og gråbeige himling. Grått gulv. I vinduene blyinnfattet antikkglass og en del kulørt glass. 

I sakristiet blå vegger og gulhvitt tak. I dåpsbarnas rom grønne vegger og lyst grågult tak

Ovnsfyring. Elektrisk lys. 

Inventar 

Altertavle

Alterring

Kneskammel

Døpefont

Korskillet Prekestol

 Benker  

 Galleri

Orgel

Skulptur

Innskrifttavle

Epitafium

Rituelle kar

Tekstiler til alter

Andre tekstiler  Div. inventar

Inventar merket (-) eksisterer ikke mer.

Altertavle forært av Johan Mogensøn Theiste i 1682. 5 etasjes snekker- og bilthuggerarbeide med søyler og vinger i bruskbarokk. Ornamentikken ant. av Christopher Ridder. På gesimsene englefigurer hvorav 2 med basuner, 2 med lidelsesattributter (hammeren og naglene). 2 har mistet sine attributter. Etasjene inndeles av fyllinger, øverst en trapesformet fylling med svungne sider. På toppen halvkule. Altertavlen var i 1688 "dog iche endnu stafferit". Muligens siktes det her til treverket, idet fyllingene vel neppe har stått uten dekor så lenge. Grevenor regner med at materialene kan være utført av Peter Andersen Lillie (Norsk malerkunst under reness. og barokk, s. 292). Fyllingene har naive oljemalerier på lerret, nederst nadverden, derover Getsemane etter stikk av Wierix (L. Alvin, kat. 361), korsfestelsen og tornekroningen etter stikk av Wierix (Alvin 366), videre hudstrykningen og korsbæringen, oppstandelsen etter Wierix (Alvin 374) og øverst tronede Kristus på dommens dag. Treverket, som var overmalt, ble restaurert av Gerhard Gotaas 1931. Farver: grått med marmorering, grønnblått og gråsvart samt rødbrunt. Vinger i gråblått, grått og gull. I innskriftmedaljongen til venstre i gull på sort: "Bekosted af Her Johan Monsøn Theiste Ao. 1682". Den høyre medaljong er uten innskrift. På topp-kulen i hvitt på blå bunn: "ære være Gud i det høye". (Altertavlen står nå i gravkapellet). 

Altertavle. Nygotikk, malt i mørkebrunt med gull. Oppført i ett med alteret. På predellaen innskrift fra Math. 11,28. I midtfeltet oljemaleri på lerret, "Christus Consolator", kopi av P.N. Arbo 1890 etter Carl Bloch. Forært av grosserer A. O. Haneborg. 

Alterring, rund med kraftige, korte spiler. Rød plysj på håndbrett og knefall. 

Kneskammel, overtrukket med rød plysj med gulfrynser. I tårnet en kneskammel ant. fra 1700-årene; sveifet, gråmalt med rød kant. Skinntrekk med lærblonde langs kanten. 

Døpefont utført av Christoffer Ridder og hans svenn i 1684 i løpet av 14 dager (jfr.kvitt. 1685); 8-kantet skål med hengeplater i bruskbarokk. Skaft med melonformet kule. 8-kanter, kasseformet fot med hjørnepilastre. Farver: Grått, gråsort og gull. På en av skålens sider med hvitt og gråsort: "Anno 1682". Det gale årstallet skyldes muligens at fonten først ble malt etter 1688, samtidig med altertavlen. H. 87 cm, diam. 86 cm. Over døpefonten (som står i gravkapellet) henger en 8-kantet, gjennombrutt, paviljongformet himling med tannsnitt, eggstavlist, bruskverk og kuler. På toppstykket bøyler og kule. Due opphengt på undersiden. Nye farver. Fonten sto i dåpshus med bordkledd vegg og " 2de Half Dørre med Dreid tralverch". 

Døpefont, marmor, hugget av Brynjulf Bergslien. Kalkformet. På kummen gudsøye i trekant, Kristushode over kors samt due og englehoder. H. 99 cm, diam 74 cm. Forært av fru H. Haneborg. 

Korskillet fra den gamle kirken er rekonstruert i gravkapellet. På hver side sitter slyngdreiede søyler. Over midtgangen er anbrakt den gamle akantusornamentikk hvori 2 innskriftskjold. Arbeider er ant. utført av Lars Pinnerud omkr. 1740 (Hauglid: Akantus II s. 221). Farver: Søyler med forsølvet skrift. For øvrig sort og rødt. Akantusløv i blått, rødt, grønt og gull. I skjoldene med gull: "Herre Jeg elsscer Dit Huses Bolig Ps. 26.8". "Sandelig Herrn Er Paa dene Sted. 1 mos. 78.16". Dessuten er det over korskillet festet 2 små engler som holder en medaljong. 

Prekestolen i den gamle kirke sees på interiørfotografiet fra kirken og er et bruskbarokk-arbeide som må være utført av Christopher Ridder. Av stolen er 4 fyllinger samt smalfelter, hjørnepilastre og kron- og sokkellist innarbeidet i korskillet i gravkapellet. Fyllingene har medaljong innfattet av bladkrans og svikler med bruskmotiver. Nederst blomstermotiver. Pilastre med frukter og blomster. Kron- og sokkellisten har båndomvunnet bladverk. Dessuten hadde prekestolen hengeplater med bruskverk. Stafferingen ble bekostet av Peder Erlandsen Vinsnes' arvinger. Fyllingenes malerier av evangelistene er muligens utført av maler Peder Andersen som stafferte bispens stol og 6 andre stoler "med smuch oliefarve" i 1683 - 85. Sml. altertavle. Treverket er i grønt og gull, gråhvitt og rødt. Bruskverket rundt medaljongene er i gråhvitt og gull mot gråblå bunn. Smalfeltene øverst har innskrift fra Luk.11.28. Smalfeltene nederst er overmalt, men innskriften kan skimtes: "Bekosted af K.M. foged Jens Pedersøn Holst oc Dydæd[le] Sønne Claus [dtr, Brandt] Ao 1682". En av prekestolens hengeplater med bruskinfattet medaljong og 3 bøyler med bruskverk, derav 2 med masker, er anvendt i en lesepult (i gravkapellet). Farver: sort, grått og gull. Sort medaljong med alfa og omega i gull. 2 av de andre hengeplater ligger på loftet i den nye kirken. 

Prekestolhimlingen som sees på det gamle fotografiet, var ant. 6-sidet med bøyler og bruskplater. På hjørnene spyd. 

Mellom prekestol og himling sto en veggtavle med fyllinger, opprinnelig 4, men bare 3 bevart på loftet i den nye kirken. Tavlens øvre list har tannsnitt og eggstav. I fyllingene innskrift og maleri, ant. fra 1700-årene: "Jer. 21 v. 8 See jeg legger eder Fore dend vey til Lifved oc dend vey til døden" og "Lucæ 11 v. 9 Bede oc I skulde faae, læde oc I skulde finde Bancher oc eder skal oplades". I det nederste felt et naivt maleri av tronende Kristus i mandorla. 135 x 93 cm.

Prekestol, 7 fag med speilfyllinger, halvsøyler på hjørnene og båret av slanke søyler. Oppgang med sveifede bord. Farver: Rødbrunt med grått om fyllingene. 

Benker, lukket rygg og sveifet vange. Farve: Rødbrunt. 

Galleri med brystning av gråmarmorerte speilfyllinger. Ramverk og søyler i rødbrunt. 

Orgel. Et gammelt "Positiv" (1748). Omtalt som "ubrugeligt" i 1760. Erstattet av et orgel fra Ullensaker kirke i 1857. Dette hadde opprinnelig tilhørt Kongsberg kirke hvor det ble utrangert i 1767. Senere fikk Fet kirke orgel med 5 stemmer, bygget av Eriksen, Kra. Dette orgel ble i 1890 solgt til Nordby kirke. I stedet fikk Fet et orgel med 11 stemmer, levert av firmaet Aug. Nielsen, Kra. Utvidet av J. H. Jørgensen i 1931 med 6 stemmer. 

Orgel bygget av J. H. Jørgensen 1967. 21 stemmer. 

Skulptur. 2 engler som holder en kransemedaljong mellom seg. Farver: gulrød kropp, gulbrunt hår, grønn krans. Sitter festet over korskillet i gravkapellet, men har neppe tilhørt Fet kirke opprinnelig. De kom fra Oslo Bispegårds samling og skriver seg muligens fra Hobøl kirke. 

Innskrifttavle (i gravkapellet), rik bruskverksramme, anskaffet for gave fra Christopher Ridder i 1864. Midtfeltet innrammes av korintiserende søyler. Medaljonger i vinger, toppstykke og hengeplate. Gesims med eggstavlist, tannsnitt og englehoder. 165 x 115cm. Farver: gråsort, marmorert grått og gull. Gulhvit innskrift på sort bunn: "A O Postquam prius Templum Anno 1680 Media ante cal julli nocte fulminis ictu deflagraverat Anno 1681 extructum est novum hocce qvod ejusdem anni die sept 25 solenniter inauguratum Regnante Augustissimo Rege Christiano Qvinto prorege Norvegiæ illusterissimo Ulderico Fridericho Guldenlew Viceprorege Generosissimo Dno Justo Høeg Episcopo Nobilissimo doct. Johanne Rosingio Præposito dno Jacobo Martini Heide pastore Hølandensi Loci pastore Dno Johanne Teistio/iam piæ memoriæ/Successore filio Dno Magno Teistio Cui Tabellam Hanc e donatione Hermoglyphi Christopori Ridder ita depingendam curavit Anno 1684 in Iulio". (Etter at det tidligere gudshus i året 1680 ved midnatt før den 1ste juli var oppbrent ved lynnedslag, ble dette nye oppført år 1681 og høytidelig innviet 25de sept. samme år under den aller ærverdigste kong Christian V's regjering, stattholder i Norge den berømte Ulrik Frederik Gyldenløve, visestattholder, den høybårne Just Høeg, den aller edleste biskop dr. Hans Rosing, prost herr Jacob Martin Heide (sgpr. i Høland), sgpr. Johan Theiste, (nu i kjærlig erindring [d.v.s. avdød], hvis etterfølger er sønnen herr Mogens Theiste som har besørget denne talve således malt av bilthuggeren Christopher Ridders gave i år 1684 i juli). Tavlen kan skimtes på korets nordvegg på det gamle interiørfotografi. 

Epitafium over sgpr. Johan Mogensøn Theiste. Ant. uført av Christopher Ridder. Midtfeltet flankeres av korintiserende frisøyler med sokkelpalmett. Englehoder i sviklene oventil, eggstavlist under gesimsen. Vinger, hengeplate og toppstykke med medaljong. På toppstykket dessuten drueklase. På gesimsen konsoller med kuler. Maleriet muligens utført av Peder Andersen. Forestiller sognepresten med hustru og 7 sønner, derav én i ornat, samt 2 døde barn. Treverkets farver ligger på krittgrunn: sorte søyleskaft, forgylte kapitéler og sokkelpalmetter. Bruskverk i grått og gråblått. Billedramme i dodenkop. I medaljongene innskrift i gull på sort bunn. a) Vivat Rex Christianus Qvintus Gloriose. b) Joh. M. Teistius natus Ao MDCXXV die VI octbr. Denatus Ao MDCLXXXIII die I octbr. Pastor loci Annos XV VII mens. c) Carina Canuti nata Ao MDCXXIII fest Novi Anni Denata. [ ] coniugata Annos XXX mater VIII filiorum I filiæ. d) Beati quorum anima in manu Domini (Leve kong Christian den femte, den berømmelige. Joh. M. Theiste født 1625 6. okt. død 1683 1. okt. sgpr. 15 år 7 mndr. Carina Knutsdatter f. 1623 ved nyttårsfesten død [ ] gift 30 år, mor til 8 sønner 1 datter. Lykkelige de hvis sjel er i Herrens hånd.) Epitafiet hang over koråpningen i kirken og sees på det gamle fotografi av interiøret. (NF.) 

Rituelle kar. Kalk av forgylt sølv, opprinnelig senmiddelaldersk, men omarbeidet i 1656. Bred bolleformet kupa, forsynt med ny hellekant i 1939 og samtidig oppusset innvendig. 6-kantet skaft med knoppet nodus hvorpå gravert IHESVS. Nodus med drevne bladformede buler, avvekslende gravert og gjennombrutt i lansettformet åpning. 6-passformet fot med gitterformet standkant og gravert Agnus Dei. På fotranden stpl. kronet C hvori 56 (Chra.bystpl. 1656) og PK/I (Peder Knudsen Juel). H. uten hellekant 21,5 cm. Fot diam. 14,2 cm - Disk, sølv, Tostrup 1890, med riller langs kanten. Diam. 16,2 cm. - Særkalker anskaffet 1939. 

Oblateske, sølv, rund med flatt lokk hvorpå gravert dobbeltvåpen: a) sparre og 3 stjerner samt initialer MT (Mogens Theiste), b) kvinne med nøkkel, initialer AK (Abigael Kinck). Årstall 1682. Omgitt av blomsterkrans. Stpl. kronet C hvori 71 (Chra. bystpl. 1671), BG (Baard Gangolphi [Bonsach]). Diam 9,7 cm, h. 3,8 cm. 

Tinnflaske (invl. 1736 (?)). - Vinkanne med lokk. Stpl. Torstup 1890. 

Dåpsfat. Et stort og et lite fat av messing fantes i 1629. Det store er ant. indentisk med fat i UO: drevet sydtysk type med syndefallet i minuskel og majuskelrekke samt rosett- og palmettbord. Diam. 56 cm, h. 8 cm. 

Dåpsfat, messing, 8-sidet, drevet med frukter, bladverk og 4 ovaler hvori gravert: "Kom her er Naadis Brynden, ja Daabens Pact med Gud, Reen blifve wi fra Synden, Saa kaldet Christi Brud. Til ære wi jo niuder et herligt Christne Nafn, Naar Himlen her tilbuder Os Lifsens Vand til Gafn. Lad Synden gandske dødis Udjag naturens art For Gud paa ny wi fødis Set Troe i Siælen hart. Din Jesus dyre kiøbte At fader, Søn og Aand til Salighed dig Døbte Er det ej haand oc baand?" Under ett av blomsterfeltene: "Christiania 1684". Forært av Kirsten Olufsdatter. Diam. 62 cm. h. 13 cm. 

Paramenter. Alterduker. a) "Med Sorte og Hvide Silche frøntzer og derforuden med Silche Syed. b) Med Hvid Søm neden om. c) 1 gammel Dreiels dito" (1675). d) Med "Knippels om" forært av sgpr. Theistes hustru Abigael Kinck mellom 1681 og 1683. e) Hvit lin med utskårssøm. Motiv: Agnus Dei, stjerner samt firpass med avvekslende kors og kalk. 

Alterkleder. a - b) "Det enne omsyd med Silche" (1629). c) "1 Rød Plusses" med smale sølvlisser forært av Oluf Nyeqvern i Chra. mellom 1681 og 1683. ( Ant. identisk med "rød Skjegs omhæng" 1760.) d) "Med Silche Figurer beszyd" (1748). e) Rød plysj med gullfrynser nederst. 

"1 Lerrits Tørklede Syed om med Rød Silche til at legge ofwer Kalck og Disch" (1675) - Kalkklede av silke forært av "Lensmanden Peder Jølszens hustru" (1686/88). - "Et dammasckes Broderet Tørklede med Gul Frøndtzer Bebræmet" (1748). 

Messehagler. a) Av sort fløyel gitt av Morten Hansen (1629). b) "1 Sort Blommet Caffes med Jt Rødt Adtlaschis Kaars og runden om med Sølf Snorer. c) 1 gammel blaa adtlaschis dito med jt Baldyret Kaars" (1675). d) En sort fløyels med sølvkniplinger anskaffet 1654. e) Av rød fløyel med gullgaloner og "et Guld Snoret Crucifix" (1748). f) Rød fløyel med gullgaloner og smalt ryggkors. Rygg 100 x 77 cm. Forstykke 96 x 63 cm. Ant. fra første halvdel av 1800-årene. g) Dyprød fløyel med gullgaloner. På ryggen kors med stråler i krysset. h) Rød silke. Brodert ryggkors, på brystet medaljong med kristogram. Utført i DNH. 

Messeserk av klosterlerret anskaffet 1689. 

Tørklæ med kniplinger til dåpsbruk forært av Kirsten Olufsdtr. i Chra. (se dåpsfat). 

Lysstell. I 1629 fantes 2 messingstaker og 2 store tinnstaker. Et par store messingstaker til talglys forært av Niels Torchelsøn mellom 1681 og 1683. 

Alterstaker, støpt i 1697 av malm forært av sgpr. Theiste. Balusterformet, hviler på 3 ben. H. uten den nye mansjett: 41,5 cm. Diam 18,9 cm. - Alterstaker, sølvplett, forært av konsul Westbye Egeberg 1890. Høyt skaft med krenelert krave, bred fot på 3 løvepoter. H. 63,7 cm. - 2 lystestaker av tre fra begravelser. Den ene defekt, den andre istandsatt og malt grønn. H. 65 cm. 

5 lysekroner av messing. a) 8-armet med 3-koblede, skjellformede skåler. På hver arm en liten barnefigur. 8 prydarmer med lanterner. Øverst ørn. Lysskilt med alliansevåpen (fugl og søyle med flamme) og monogram JH SB (Jens Holst, Sønne Brandt). b - c) Fra 1890; 8-armet med 3 lyseholdere på hver arm. d - e) 18-armede, nye. - 10 lampetter av messing, derav 2 2-armede montert på orgelet. De øvrige 3-armede. 

Lysesaks kjøpt 1683. 

Klokker. I 1675 fantes 1 stor og 2 mindre klokker i tårnet samt "1 liden Munche Kloche neder i Kierchen". Mellom 1681 og 1683 ble "En liden alter Kloche" forært av Jochum Lobes i Chra. 

En klokke fra 1691 er overført til Dalen kapell (s.d.). Fet har nå 2 klokker: a) Innskrift i 3 rader: "For at kalde jeg ophengs folchet som til Guds huus lengis lad min klang for øret ringe och Guds røst til Hiertet klinge Feet Almue lod mig støbe Thomas Gartow sammenløbe Anno MDCLXXXV Die den 18 Julius rege C5. pror. Guldenl. vicepror. Høeg episc. Rosieg (!) past M. Teiste. Gos mich in Christiania" (!). (Anno 1685 den 18 juli under kong Christian 5., stattholder Gyldenløve, visestattholder Høeg, biskop Rosing, sogneprest M. Teiste. Støpte meg i Christiania.) Christian V's kronede monogram på én side og medaljonger på den andre siden. b) "støbt af O. Olsen & Søn Nauen pr. Tønsberg 1890 no 161". Diam. 114 cm. Forært av konsul Westye Egeberg. 

Bøker. Alterbok kjøpt i 1622, bibel og graduale (1629). I 1675 nevnes Chr. IV's bibel in folio og Resseni Bibel i 4 parter. Luther s postill kjøpt i 1625. 

Nummertavler, rektangulære, med smal, gotiserende ramme. Nye farver: Sortmalte med rødbrun list. 

Møbler. Kiste til ornamentene (1629). 

Stol, barokktype, overmalt rødbrun. H. 102 cm. br. 41,5 cm. 

Tekstiler. Gardin av "grønt Rasch" opphengt for vindu ved prekestolen i 1683 - 85. 

Almissetavle, defekt, mgl. lokk og håndtak. Bakstykket har 3-sidet bekroning. Sortmalt. På ryggstykket maleri av sittende krøpling. På dekkplaten med hvit kursivskrift: " Fett Kierkes Fattige Tafle 1741". L. 26 cm. H. 23 cm. 

Diverse. På kirkeloftet ligger blant restene av gammelt inventar også en bekroning med en kule. Opprinnelig malt i sort, grått og gull. H. 24 cm.


Oppdatert 20. mars 1999 Lokalhistorisk Ressurssenter Fet