Ola Fet - Ola Nordmann

"En Broder i nød"

I 1864 gikk Preussen med støtte fra Østerrike til angrep på Danmark for å erobre Holstein og Schlesvig. Dette var midt under skandinavismens storhetstid da det ble holdt store skandinaviske folkemøter med glødende taler og forsikringer om å hjelpe hverandre hvis et av broderfolkene kom i nød.
Svenskekongen lovte å støtte Danmark med 20 000 mann, og Stortinget vedtok ekstrabevilgninger til en norsk støttehær. Norske og svenske styrker ble holdt i kampberedskap, men sendte aldri styrkene til Danmark.
Fra studenter og intellektuelle i Skandinavia ble det vedtatt støtteerklæringer til de danske brødre. Bjørnson skrev og talte, og Ibsen skrev det harmfylte stridsdiktet "En Broder i nød" som en reaksjon på Norges svik overfor Danmark.

Ingen støtte fra Fet Herredstyre

Midt under konflikten vedtok Fet herredstyre å sende et brev til Stortinget hvor de oppfordret til å sørge for at Norge ikke ble innblandet i konflikten. Brevet vakte oppsikt både i Norge og Danmark.

Ola Fet

I et vittighetsblad kom det så sent som ved århundreskiftet en tegning under overskriften 'Ola Fet'. Også senere ble Ola Fet ved enkelte anledninger brukt som synonym for Ola Nordmann i dansk presse.

"Vær dig selv nok"

Det er sannsynlig at skandinavisten Henrik Ibsen hørte om 'Ola Fet', men det finnes ingen opplysninger som kan støtte en påstand om at 'Ola Fet' var i Ibsens tanker da han i 1870 skapte 'Dovregubben' i 'Peer Gynt'. Tanken er allikevel fascinerende!

Epilog

Selv om Norge som som stat ikke gav Danmark noen støtte, reiste over 1000 frivillige normenn for å slåss på dansk side.


Oppdatert  1. november 1999  Lokalhistorisk Ressurssenter Fet