Flommen i Fet 1967

Av Ann-Kristin Noraker

Tirsdag 16. mai

Fare for flom. Regn og varme betyr flomfare. Steget 61 cm på tre dager.
Vannstand 4,81 m.

Torsdag 18. mai

Steget 37 cm på to døgn. 1,07 m lavere enn på samme tid i fjor. Væromslag med varme og regn i fjellene vil øke flomfaren. Det er ikke fare før flommen kommer opp i 7 m.
Vannstand 5,18 m.

Fredag 19. mai

Glomma steg med bare 14 cm siste døgn.
Vannstand 5,23 m.

Mandag 22. mai

Steget 51 cm på siste to døgn. Folk har begynt å få vann i kjellerne ved lavtliggende strøk. Det kan bli kritisk hvis det fortsetter å stige.
Vannstand 5,98 m.

Tirsdag 23. mai

Steget 15 cm siste døgn. Butikker som frykter flom selger varer til nedsatte priser.
Vannstand 6,13 m.

Onsdag 24. mai

Steget «bare» 7 cm. Vannstanden synker overfor oss, men stiger stadig ved Fetsund. Enda varmere vær og nedbør i fjellene vil føre til stor flom.
Vannstand 6,20 m.

Torsdag 25. mai

Steget 11 cm siste døgn. Væromslag satte fart i snøsmeltingen. Ventet at vannstand vil bli 6,83 m til helgen. Ved Alvdal stiger vannet 5 cm i timen.
Vannstand 6,31 m.

Fredag 26. mai

Steget 13 cm siste døgn. Man venter storflom. Vannstanden kan komme opp i 8 m hvis været fortsetter. Da kan det bli store skader. Folk og fabrikker flytter ting fra kjellere og setter inn nødvendige sikkerhetstiltak. På Øya står vannet over veiene flere steder.
Vannstand 6,44 m.

Mandag 29. mai.

Stiger med 1,5 cm i timen. Siste døgn steg vannet 38 cm. Flommen ventes å avta torsdag, men den ventes å vare lenge. Det er nesten en meter med vann i kjellerne på Øya.
Vannstand 7,10 m.

Tirsdag 30. mai

Steget 33 cm siste døgn. Vannstanden ventes å passere 8 m til kvelden, og den stiger med 1,3 cm i timen. Folk på Øya slenger sykler og løsøre opp på takene og setter bilene i sikkerhet. Fet begynner å forberede en evakuering.
Vannstand 7,81 m.

Onsdag 31. mai

Glomma stiger 1 cm i timen. 82 cm igjen til fjorårets kuliminasjon. Ventes at Glomma vil fortsette å stige på grunn av sterk snøsmelting i høyfjellet. De første familier er blitt evakuert.
Vannstand 8,09 m.

Torsdag 1. juni

Steget 25 cm siste døgn. Vannstanden ventes å stige 40 cm pr. døgn og da vil vannstanden søndag være på 9,67 m. Politiet må stoppe skuelystne som vil se på flomområdene.
Vannstand 8,36 m.

Fredag 2. juni

Vannstanden er nå 23 cm under fjorårets kuliminasjon. Katastrofe ventes, melding om store vannmasser. Alt flatland i Fet og halve Lillestrøm kan ventes å bli liggende under vann. Kommunikasjonsnettet på Nedre Romerike truet, samt avisens trykkerier. Hjemmevernsfolk er satt til å hjelpe evakuerte eller sikre varer ved bedrifter o.l. Og i avisen er det opprop om hjelp blant andre folk til de evakuerte.

 Mandag 5. juni

75 cm under ventet vannstand som er 10,50 m. Kuliminasjonen ventes torsdag eller fredag. 250 hus er omringet av vann i Fet. Man håper på å holde vannet unna televerkets kjeller, for så å holde telefonnettet intakt. Folk ber om båter.
Vannstand 9,87 m.

Tirsdag 6. juni

Oppmuntrende meldinger om at kuliminasjonen ventes allerede onsdag. Det er blitt satt igang regulerte fergeforbindelser i Lillestrøm. Lillestrøm postkontor flyttes pga. flommen. Strøm og telefon ennå utenfor fare, men bare ved full beredskap. Vannet har «bare» steget med 1 cm i timen fra søndag til mandag. 200 000 sekker sand og to km plast har gått med til å styrke vollen som beskytter Kjeller flyplass mot flommen. Jernbanelinjen er flere steder truet, men ingen brudd ennå.

 Onsdag 7. juni

Flomtoppen passerte Fetsund tirsdag ettermiddag. Vannstanden ble en liten stund liggende på 9,94 m før man kunne måle en liten nedgang. Glomma vil antagelig synke 1 m på de neste fire døgn. Og situasjonen vil da endre seg. På Balnes er det opprettet ferger. Og det er blitt laget sykestue for eldre flomrammede. I avisen står det meldinger til flomrammede og forskjellige telefoner de kan ringe for å få hjelp. Røde Kors vil sette igang matutdeling hvis strømmen brytes. Vesentlig til eldre og vanskeligstilte familier. Bedrifter, organisasjoner o.l. blir oppfordret til å gi sine bidrag til de flomrammede.

Torsdag 8. juni

Flommen er stadig på tilbaketog, og opprenskningen er i full gang. Man begynner å få oversikten over skadene. Flomrammede barn blir invitert til ferie på Sørlandet.

Fredag 9. juni

Vannet synker med 1 cm i timen. Kl. 20.30 i går var vannstanden 9,62 m. Vannet har sunket 32,5 cm. De flomrammede får penge hjelp fra nabokommuner og regjering, noe som kommer godt med. Foreninger o.l. stiller med hjelpemannskap.

Mandag 12. juni

Søndag kveld var vannstanden sunket til 8,41 m. Vannet synker raskere enn ventet. Hjelpemannskap er full gang med å rydde opp og gjøre i stand hus. Det viktigste er å få fjernet fuktigheten før sopp og råte tar overhånd.

Tirsdag 13. juni

Fetveien er åpnet igjen, men vannstanden er stadig 3 m over det normale. Nøyaktig 7,82 m. Det vanlige er 4,73 m. De flomrammede blir tilbudt hjelp fra alle kanter. Og for de husløse blir det skaffet campingvogner.


Oppdatert 1. November 1998 - The Viking Network