Livet ved Øyerstrand i gammel tid

Noen opplysninger fra sorenskriver Nils Lembach, 1743

Artikkel fra Fet Menighetsblad nr. 2 - 1972 

Det korn som høstes her i distriktet, hvete, bygg, blandkorn, havre, hvite og grå erter, hestebønner, lin og hamp, kan noenlunde ernære sine beboere. - Forfedrene til de som nå bor på gårdene har med store bekostninger kjøpt frukttrær fra Frankrike, England, Holland og Danmark og har høstet frukt av sin flid når klimaet har vært godt. 

Stutterier finnes ikke. Bare en og annen bonde kan holde en eller to hopper (til avlsdyr) til gårdsdriftens fornødenhet. Ingen har bikuber, for klimaet er disse nyttige insekter ganske umild. En og annen har fått bier fra Danmark, men alt har vært forgjeves arbeide. - Landets velstand består av hester, fe, får, geiter og svin. Når landmannen kan skaffe denne herlighet, og dertil høste høy og korn, da står det vel til i landet. 

Udi Fet prestegjeld finnes Glommen elv som berettes at have sin opprinnelse fra Rørosfjeldene. Igjennem samme elv drives sagtømmer, som hugges i Østerdalen og skal til Christiania, Fredrikstad og Moss' sagbruks nytte. Denne elv Glommen formerer 1/2 fjerding fra Fet kirke et stort vand, Øyeren kallet, 3 mil i sin lengde, en mil mere og mindre i bredden. Glommen-elv gjør de angrensede beboere, særlig i Fets prestegjeld, årlig stor skade, fordi den overskylder beboernes marker, aker og fehavn. Denne elv er af den rareste beskaffenhet og kan lignes med den egyptiske flod Nilus med hensyn til dens vekst fra vinterleie stiger i 15-16 alens høyde og oversvømmer og forderver eiendommene, tar bort aker og matjord mange steder, gjerdesgardene blir aldeles ruinert og borttagne og fehavn står under vand i 6-7 til 8 uker årlig. I Øyeren befindes 8 øydeler som har mange loddeiere: 1) Wieholmen, 2) Rosholmen, 3) Rælingsøen, 4) Vestvolden, 5) Gjørholmen, 6) Rudsholmen, 7) Fogdeøen og 8) Follaugsanden. - Disse øyer har fast samme beskaffenhet som med Nilstrøms fruktbarhet, at de gir af seg overflødig groft og stort gras, men det intreffer dessverre ikke alle år. 

Sør Efter Glommen gjennem Øyeren finnes den fatale Morkfossen, tilhørende Trøkstad på den østre side og Spydeberg sogn på den vestre. Denne foss gjør formedels sitt smale svelg den overmåte store elvevekst til ubotelig skade for de tilgrensede beboere. 

På øyene holder villgjessene til i tusentall hver vår og høst. Om våren hviler de her i 3 ukers tid før de drar nordover, og om høsten hviler de her i 14 dager og stundom lenger, alt som deres astronomie dem tilsiger. - De er meget sky og varsomme, så man ikke på 1000 skritt kan komme dem nær, så her i egnen kan de passere både skudd og tollfrie. 

I dette distrikt, som er så nær kjøpstedene Christiania på den ene kant, Fredrikshald, Fredrikstad og Moss på den annen kant, hvor almuen jevnlig har sine ærend, er bøndene i deres jevnlige talemåte mer polerte end i fjeldbygdene og andre langt fra liggende steder, slik at en dansk mand lettlig kan forstå seg på bondens talemåte. De rare ord kommer som sagt fra fjeldbygdene og indhentes derfra. O. T.



Oppdatert 16. oktober 1998  Lokalhistorisk Ressurssenter Fet