Hvordan levde barn i middelalderen?

Av Kari Westbye

Selv om livsbetingelsene i middelalderen kunne være vidt forskjellige, var det ikke stor forskjell på holdningene til barn i de forskjellige land. Det fantes ikke en selvstendig barnekultur. De var til stede i alle livets hendelser. Dette kan vi se på kalkmalerier, i ordspråk, dokumenter og forskjellige hellige kar. De virker ikke å være avbildet fordi de er barn, men fordi de hører med i situasjonen.

Det ble født mange barn i middelalderen, men det døde også mange. De som vokste opp ble sterke og sunde, men livet kunne være farlig og det var bare få som ble riktig gamle. Barn var en nødvendighet, en rikdom. Det var også viktig å høre til i en slekt og for å gi barna et stort sikkerhetsnett, ble de ofte oppfostret hos andre. Byene var få og de aller fleste vokste opp på landet.

Det var mye et barn måtte lære. Det var en klar arbeidsdeling mellom kjønnene, og alle måtte underkaste seg fellesskapet. Guttene gikk med sin far i arbeid og lærte gårdsdrift og bruken av sverdet.

Pikene lærte å styre husholdningen og ellers bli dyktige i alle huslige sysler. Pikene lærte også broderikunsten. Etterhvert som klostrene ble bygget kunne de (ihvertfall de bedrestilte) lære finere broderiteknikker der. Barn ble altså behandlet som voksne, de skulle lære å bli voksne.

Men hva lekte de med? Når det ble holdt gilder i forbindelser med årstidenes eller familiens høytider lekte gjerne voksne og barn sammen og det ble sunget og spilt.

I Danmark er det funnet en sølvkanne fra 1300-tallet. I emaljebildene i nydelige farger finner vi bilder av lekende barn. En har bind for øynene og er blindebukk i lek med voksne og andre barn, en annen går på stylter, to gutter står mot hverandre med hockeykøller for å slå ball. Kjeppene hadde de kanskje laget av noen skjevt voksende grener. Ballene ble gjerne sydd av lær og er funnet flere steder. Det er også funnet snurrebasser og brikker til forskjellige spill som mølle og kjeglespill. Det er funnet forskjellig verktøy utskåret i tre, trehester, kjepphester, tønner og leketøysbåter, og selvfølgelig lekesverd i tre. Enkle dukker er det funnet både i kjeramikk og i tre, de har sikkert sett litt finere ut med dukkeklær på, noen har også lekt med dukkekopper av keramikk og "kokt" dukkemat i en trebent gryte på en skammel. Det er funnet spillekuler i leire og utskårne fugler i tre. Mange av disse lekene er funnet på Grønland, i Danmark og i Bergen. Barn overalt lekte med de samme tingene, da som nå, og de fleste gikk kledd på samme vis både gutter og jenter.


Oppdatert 1. januar 2000 Lokalhistorisk Ressurssenter Fet