|
A Viking Network Info-sheet Skandinavisk / English De første vikingene på FærøyeneAv studenter ved Torshavn Lærerseminarium I 825 skrev den irske munken Dicuil i en bok:
Han fortsetter med å fortelle oss at til disse små øyene kom, hva han kaller, de nordiske pirater. Vi som lever i de nordiske land kaller dem for vikingene. Vi vet at de fleste av vikingene som slo seg ned på Færøyene, kom fra Norge. Hva vi ikke vet, er hvordan? Seilte de direkte fra Norge, eller kom de først til Storbritannia og derfra videre til Færøyene, slik Dicuil sier? Om du ser på et kart, vil du se at det ikke er langt å seile fra Shetland til Færøyene, så kanskje har Dicuil rett? På den annen side; vikingene hadde meget gode skip, så de kan også ha seilt direkte fra Norge. Noe annet vi ikke vet, er når de norske vikingene fikk ideén om å seile ut i ukjent farvann. Og hvorfor gjorde de det? I den færøyabok skrevet på Island blir vi fortalt at det var fordi den norske Kong Harald ikke ville la dem leve i frihet. Men en skal huske at vikingene ikke brukte all sin tid på å seile jorden rundt på plyndringer. De var også bønder, så kanskje var de bare på utkikk etter ny dyrkbar mark? På Island liker de å berette en historie om de første menneskene som kom til Færøyene:
Denne historien er ikke sann, naturligvis! Arkeologer har funnet mange gjenstander fra Vikingetiden, så vi vet noe om hvordan mennesker levde på Færøyene. Bondegårder og gravplasser er funnet. Vi vet til og med hva barna lekte med: små hester og båter av tre. Et sjakkbrett er også funnet, så vi kan tenke oss at de voksne brukte noe av fritiden til sjakkspill. Noen av sagaene skrevet på Island forteller også om færøyingene. Her blir vi fortalt at den første mann på Færøyene ble kalt Grimur Kamban. Vi hører ikke mye om ham i sagaen. To andre menn spiller hovedrollen - Trondur som var hedning, og Sigmundur som var kristen. Torshavn er hovedstaden på Færøyene med omlag 15.000 innbyggere, noe som er ca. en tredjedel av landets befolkning. Navnet Torshavn refererer til vikingeguden Tor. Utgravningene på KvivikI Kvivik, en liten landsby på Færøyene, er det en plass som heter Toft, som er det færøyske ordet for en gammel hustuft. Stedet har alltid hatt dette navnet, men ingen vet hvorfor. I 1942 ønsket noen å bygge et hus her. Men mens de jobbet og grov, fant de to gamle ruiner som daterte seg tilbake til vikingetiden. De to husene var beliggende inntil en elv med utsikt til sjøen. Dette var en idéell beliggenhet. Her hadde de vann og fisk fra elven, samtidig var det enkelt å komme og gå med båt. Om du noen gang kommer til Kvivik, kan du se hvordan de to husene er konstruert. Det ene huset er menneskebolig, det andre for dyr. Veggen som er bygget av stein med gresstorv imellom, er meget tykk, omlag 1,5 meter. Mange ting er funnet her under utgravingen. Gjenstander som viser mye om hvordan livet artet seg på den tiden, f.eks. teiner, fiskeutstyr, tranlamper, leker (hester og båter). Kvinnenes smykker av f.eks. perler er også funnet. Noe av det våre forfedre ser ut til å ha vært svært glad i er nøtter, men ingen vet hvordan de fikk fatt i dem. Det er klart at de må ha reist utenlands. Det mest bemerkelsesverdige funn var en damesko, av en type som også er funnet i Paris. Så de færøyske vikingene var også motebevisste mennesker. |
|