Akershus

Lørdag 10. april 1886 er en merkedag i pressens historie på Romerike. Da utkom "Akershus" med sitt første nummer.

Bladet ble startet som "Liberalt Blad for Amtet" av boktrykker Jens Saugstad. Han er distriktets første boktrykker. Hjelp til å få denne første Lillestrøm-avisen i gang fikk han av eieren av Jølsen gård, stortingsmann Jørgensen Veum, stortingsmann Karender Dieseth og den senere utenriksminister Nils Claus Ihlen. Fra sitt trykkeri i Lillestrøm hadde Jens Saugstad flere blad til trykking. F.eks. kan en nevne "Glommendalen" – Frisindet Blad for Vinger og Odalen -. Det gikk ut i samme format og med mye av samme stoff som "Akershus".

Avisens grunnlegger Jens Saugstad var født i Ringsaker. Han gjennomgikk boktrykkerlære i Gjøvik og kom senere til boktrykker Grøndahl i Christiania. Der arbeidet han til 1886, da han flyttet til Lillestrøm og opprettet sitt trykkeri. Jens Saugstad fikk de beste skudsmål av alle som kom i kontakt med ham. Han var en mann med mange og rike evner. Dessverre var han sykelig og døde i 1895 bare 33 år gammel. Hans enke fortsatte trykkeriet og utgivelsen av "Akershus" inntil 1901. Da solgte hun til boktrykker Magnus Arnesen, som stod som utgiver av "Akershus" til 1915.

I 1915 ble "Akershus" overtatt av et aksjeselskap. I og med at "Akershus" ble grunnlagt og spredd over distriktet fra 1886, kan en si at et lenge følt savn var avhjulpet. K. Dieseth var bladets første redaktør. På Stortinget representerte han Venstre, og "Akershus" var altså opprinnelig Venstre-avis, likesom enkelte andre Lillestrøm-aviser med kortere levetid i 1890-årene var det. I de første årene var "Akershus" uten konkurrent på Romerike. Bladet kunne etter hvert utvide. Så tidlig som i 1889 kom det ut med seks ukenummer. Men to nummer pr. uke har vært det vanligste for "Akershus" i den lange perioden avisen har kommet ut. Avisens politiske linje ble en annen etter hvert. For ettertiden vil "Akershus" komme til å stå som en romeriksavis med konsekvent høyre-politisk linje.

Redaktører av "Akershus" etter K. Dieseth har vært: O. Chr. Owe, Halvor Storm, B.H. Kjelstrup, Audun Hierman, Ove Ansteinson, Olaf Brynn, Haakon Tveten, Otto Monsen, Ernst Halmer, Finn Syversen og S. Helskog.

"Akershus" fikk en lang levetid. Da bladet sluttet å utkomme, hadde det nådd en alder av over 80 år. Siste nummer kom lørdag den 23. desember 1966. Den siste tiden ble bladet trykt i Lillestrøm Blads Trykkeri.

Ingen annen avis på Romerike har hatt så lang levetid som "Akershus". Den lengste redaktørtid i "Akershus" hadde Otto Monsen.

 

Hentet fra:

Romerikspressen gjennom tidene, 1824-1970
Redaktør Otto Monsen

 

- 14. august 2004 -